Головна » Істоти і полтергейсти » Найвищі ангельські чини - престоли, Серафими і Херувими

    Найвищі ангельські чини - престоли, Серафими і Херувими

    Ангельська ієрархія відома богословам з різних джерел. це Старий і Новий Завіт, Святе Письмо, а також одкровення ченців і священиків, які жили в різні часи. Престоли, Серафими і Херувими згадуються також в "Божественної комедії" Данте Аліг'єрі. Цікаво, але в безсмертному товреніі Данте ангельська ієрархія описана також, як і в сучасних богословських виданнях.

    Успіння Богородиці, Франческо Боттичини

    Серафими, Херувими, Престоли займають перше місце в християнській ієрархії ангельських сутностей. Це назви чинів, перший чин - Серафими, другий - Херувими, третій - престоли. Всі три чини відносяться до першої сфері небесної ієрархії, яких існує три. У кожній сфері - по три чини ангелів.

    Ангели вищого чину рідко зображуються людиноподібними істотами. Іконографічні зображення їх цілком здатні серйозно здивувати більшість віруючих людей. Чітка ієрархія ангелів є тільки в християнській традиції. Коран практично не зачіпає цю тему, тому в ісламі не приділяється багато уваги видам помічників Аллаха. В іудаїзмі і кабалі існує кілька версій ієрархії божественних сутностей, і всі вони серйозно відрізняються між собою.

    Діонісій Ареопагіт писав, що людина не може знати напевно про те, яка ієрархія небесних сил. На його думку, відомо тільки те, що побажав відкрити Бог. Можливо, нам доступна тільки частина пристрою небесної божественної влади і апарату управління нашим світом.

    Вищий ангел Метатрон - місце в ієрархії

    Метатрон і аура

    За переказами, ангел Метатрон займає головне положення серед всіх інших небесних сутностей. Він судить інших ангелів, а також сидить на такому ж престолі, який є і у Бога. Втім, якщо вірити легендам, престол став причиною сварки між Богом і МЕТАТРОН і подальшого покарання ангела.

    Метатрон не відноситься до чинів першої сфери - серафими, херувими або престол. За переказами, колись він був звичайним праведником. Бог підніс його на небеса живим і перетворив на істоту - архангела МЕТАТРОН. Архангели займають восьме місце з дев'яти серед ангельських чинів. Однак, незважаючи на це, він знаходиться ближче до Бога, ніж вищі чини.

    Однак, за деякими переказами, Бог вигнав МЕТАТРОН. Інші ангели не бажали визнавати головним звичайної людини. Крім цього, ситуація з двома престолами, яка породила чутки про двувластіі на небесах, стала причиною для вигнання МЕТАТРОН. Однак його вигнання описують не всі легенди. За деякими з них він назавжди залишився наближеним до Бога архангелом, незважаючи на понесене покарання. Відповідно, ангел вищого чину - Метатрон, єдиний в своєму роді.

    Найвищий ангельський чин - Серафими

    Серафими - найвищий ангельський чин. Це ангели, які ближче інших, крім МЕТАТРОН, знаходяться до Бога. За книгою пророка Ісаї, вони з'явилися перед людьми у вигляді шестикрилих істот. Першою парою крил вони закривали свої обличчя, а другий - тіло. Два останніх крила необхідні їм для того, щоб літати.

    За Еноху, один з серафимів іменує себе Серафіель. У нього голова орла. Від цього божественного істоти виходить настільки яскраве світло, що навіть інші ангели не здатні розглянути його зовнішній вигляд. Можливо, інші Серафими закривали свої обличчя і тіла тільки для того, щоб не засліпити людей своєю святістю.

    Шестикрилий серафим. Мозаїка собору монастиря Неа моні на о. Хіос.

    Ікони зображують представників вищого ангельського чину з відкритими обличчями. Два їх крила підняті вгору, два підтримують Серафимов в повітрі, а двома вони закривають свої тіла від поглядів людей. За канону, це ангели, які стоять навколо Бога або підтримують його престол. Переважний на їхніх іконах колір - полум'яний, вогненний, червоний.

    Діонісій Ареопагіт стверджує, що природа Серафимов схожа з вогнем, полум'яною любов'ю до чистоти і святості. Вони знаходяться в постійному русі навколо божественного. Їх покликання - висвітлювати своїм світлом і обпалювати своїм жаром, піднімати і уподібнювати себе нижчих істот.

    Представники вищого чину в ангельської ієрархії підносили хвалу Бога і розповідали людям про його святості і необхідності віри і дотримання християнських заповідей. Вони поклоняються Богу і служать людським потребам. Але основна функція серафимів - це здійснення цілей Бога на землі. Вони сприяють їх втіленню, віддаючи накази більш нижчим чинам ангелів, а також впливаючи на людей безпосередньо.

    Читайте статтю серафими - сильніше тільки Бог.

    Херувими - другий вищий ангельський чин

    Херувими займають друге місце в ангельської ієрархії, після серафимів. За Книзі Буття, один з них охороняє вхід в Едем з вогненним мечем. Він був призначений на посаду сторожа після вигнання Адама і Єви. Ізраїльський цар Давид описує херувимів як засіб пересування Бога. Невідомо, чи були вони запряжені в його колісницю або переносили Бога якимось іншим способом, оскільки збереглося вислів Давида цієї таємниці не розкриває:

    ... сів на херувимів і полетів.

    У Старому Завіті також часто зустрічається описує Бога епітет - "сидить на херувимах". За переказами, коли фараон переслідував євреїв, Бог взяв Херувима з одного з коліс свого престолу і полетів на нього рятувати обраний народ. Крім цього, існує ще одна функція цих представників одного з вищих ангельських чинів. Біля престолу Бога і в світі людей вони співають, прославляючи його. За апокрифів, вони зайняті співами разом з феніксами і Серафимами.

    Як одні з найвищих ангелів, херувими є носіями божественної мудрості. Вони поширюють знання про Бога серед людей, направляють їх на правильний шлях і допомагають розвинути необхідні богобоязливий чоловік якості. Херувими також займаються підвищенням освіти інших божественних сутностей, коли це необхідно.

    За іудейським віруваннями, Херувими були створені на третій день Творіння. Однак по єврейським легендам, вони стали першими живими істотами, які населяють безлюдний світ. За Талмуду, першими істотами стали осіб, бик, орел і лев. Вони ж перебували якийсь час біля престолу Бога. Пізніше Єзекіїль порадив йому замінити бика на херувима, щоб бик не була живою нагадуванням про часи, коли євреї поклонялися Золотому Тельцю.

    Читайте статтю кого зараз називають херувимами.

    Докладного текстового опису зовнішнього вигляду херувимів не існує. Однак їх неодноразово зображували на іконах і в скульптурі. Поглядам людей доступні тільки їхні обличчя і крила. На відміну від серафимів, осіб Херувими ніколи не ховають. За пророцтвам Єзекіїля, вони мають і зовсім не одна особа. Причому одне з них людське, а друге - лева. Більш ранні тексти описують херувимів як чотириликого істот, а іноді і зовсім є в образі крилатих биків. Відзначається також відмінне від людського будова їхніх облич. Медицина називає подібні дефекти у людей херувізмом.

    Талмуд згадує, що статуї херувимів стояли тільки в самому першому храмі. Коли під час його руйнування язичники побачили їх, вони почали глумитися над віруючими, називаючи їх поклоняються статуям. Тому в подальшому Херувими у вигляді скульптур не зображували. Їх можна було побачити тільки в настінних розписах храмів.

    За єврейським традиціям, під час сну тіло людини розповідає душі про все, що було зроблено за день. Душа передає відомості духу, він - ангела, ангел - архангелу, архангел - херувими, а Херувим розповідає про все Серафиму, а Серафим доповідає Богу. Відповідно, Серафими є прямим начальством херувимів, їх посередниками у спілкуванні з Богом. Каббала говорить, що головним серед херувимів є ангел, який носить ім'я херувим.

    Розпис «Херувим» церкви Мартіна Сповідника в Олексіївській Новій слободі (Москва).

    Мидраш каже, що не Херувим носить Бога, а Бог носить його. Він не містить в собі нічого матеріального, Бог сидимо на херувимів, спостерігаючи за тим, що відбувається в світі. Це ж джерело називає два імені херувимів - Тетраграмматон і Елохім. За переказами, це частини істинного імені Бога.

    У християнській традиції Херувими вважаються співаючими в честь Господа ангелами, а також носіями його розуму і мудрості. За біблійними описами, у них є дванадцять крил. Астрологи пов'язують кількість крил херувимів з кількістю знаків Зодіаку. Крім цього, простежується зв'язок і з кількістю годин в половині земної доби.

    Пізніше Іоанн Златоуст писав, що Херувими повністю складаються з очей - все їхнє тіло вкрите ними. Можливо, тому вони приховують його під крилами. Іоанн Златоуст побачив в такій будові символ мудрості. За його словами, через херувимів Божий розум дивиться на світ.

    Деякі богослови, наприклад, Фома Аквінський і Феодор Студит називають херувимів представниками вищої ангельської влади. На їхню думку, вони посідають перше місце у божественній ієрархії, а Серафими - друге. У православному богослужінні є особлива молитва, яка називається херувимської піснею.

    Яке місце в небесній ієрархії займають Престоли

    За Святим Письмом, Престоли мають таку назву не просто так. На них час від часу сидить Бог, прорік свій Суд. За деякими переказами, Престоли служать і засобом пересування Бога, тому їх іноді називають богоносного.

    Зображення престолів на фреска храму Святого Іоанна Хрестителя в Кратово, Македонія.

    Представники цього ангельського чину виконують роль престолу Господнього. Вони посідають третє місце серед ангельських чинів, підкоряючись Серафима і херувими. Всі інші ангельські чини підкоряються престол і більш вищим ангелам.

    Престоли виконують не тільки функції транспорту і божественного трону. З їх допомогою Бог здійснює свій суд над ангелами і людьми. Престоли займаються і людськими судами, допомагаючи правителям, суддям, керівникам, які виконують свої обов'язки на різних рівнях, в різних масштабах.

    Престоли зображуються у вигляді вогненних коліс з очима на ободах. У них є по чотири крила. Спочатку в такому вигляді зображувалися Херувими, але пізніше їх вигляд став ближче до Серафима, а вогненні колеса ще деякий час були їх атрибутами. В цей же час людям відкрився справжній вигляд Престолів. У єврейській культурі третій чин називається Колесами, або офаніми.

    .