Головна » Істоти і полтергейсти » Сатана, Люцифер, Денница - яке ім'я носить занепалий ангел, син зорі

    Сатана, Люцифер, Денница - яке ім'я носить занепалий ангел, син зорі

    Сцена падіння з небес Деніца і третини війська ангельського

    Ім'я Денница зі старослов'янської означає "Ранкова зірка". Так ще називали Венеру або полуденне марево в небі. У слов'янській міфології Денница - дочка сонця, яку полюбив місяць, через що і з'явилася вічна ворожнеча між днем ​​і вночі.

    Вперше слово "денниця" з'явилося для позначення величі царя вавилонського, який був подібний до ранкової зорі. Однак уже в книзі пророка Ісаї Зоряниці названий демон Люцифер. Він - син зорі, яскравий і блискучий, але грішний, що загинув з небес.

    У Біблії, Ісаї, 14 розділ, вірші 12 - 17, читаємо про ангела Денницю:

    Як спав ти з небес, денниця, сину зірниці Розбився об землю, погромнику народи. А говорив у серці своєму: "Зійду на небо, повище зір Божих поставлю престола свого, і сяду я на горі збору богів, на кінцях північних, зійду на висоти хмарні, буду подібний до Всевишнього". Та скинений ти до пекла, до найглибшого гробу. Ті, що на тебе вдивляються в тебе, звернути увагу на тебе: "Чи це той чоловік, що змушував землю, потрясав царства, всесвіт зробив пустелею і руйнував міста її, бранців своїх не пускав він додому?

    Так в православ'ї з'явилося ім'я Люцифера - Денница.

    Ангел Денница - улюблений син Бога


    Денница був першим ангелом, створений Богом. Він був поставлений головним з них, і так отримав своє ім'я, що означає ранню зірку. Денница, як і всі ангели, був сповнений любові, а його прекрасний вигляд надихав інших духовних створінь, пробуджуючи бути вірними Богу і допомагати йому в усіх починаннях.

    Ангел Денница дуже любив життя і прагнув проявити всю ту любов, яку Бог вкладав в свої творіння. Народившись від прагнення Бога до прояву самого себе і своїх емоцій, Денница став ангелом, найбільш близьким до Нього. Архангел Михайло був призначений намісником йому, знаряддям промислу Бога.

    Досить довго ангел Денниця стояв перед Богом як первосвященик, передаючи йому молитви нижчих ангелів. Не будучи самолюбивим, ангел як ніхто інший дотримувався всіх задумам Бога, з самозреченням несучи Його волю серед своїх побратимів. Наближений до Бога, Денница був для ангелів ідеальним чином божественного досконалості. Слава про нього ширилася серед сонм духів, і любов лише міцніла.

    Денница-Люцифер, владика нижчих небесних сил, любив Адама і Єву. Іпостась Люцифера в багатьох інших міфологіях, а особливо римської, називають Прометеєм, що означає "мудрий, мислитель". Всім відома історія Прометея - він вкрав для людей вогонь з кузні Гефеста. Завдяки цьому люди змогли вийти з печер, полювати на тварин і зігріватися. Денница, як і Прометей, приніс людям світло - знання про різницю між добром і злом.

    Як Прометей, що приніс людям вогонь і вивів їх з темряви печер, знайти силу і впевненість, Денница забажав дати людям Божественне знання. І тут він зробив свою першу помилку. Лейтмотив першого ангела Бога Зоряниці і Прометея, покараних за повинність, червоною ниткою проходять через всі вірування людства.

    Падший ангел Денниця

    Падіння Зоряниці, як і ще третина небесних істот, відбулося через те, що він не послухався Бога. Незважаючи на те, що ангели - це носії бажань і прагнень Бога, які виконують Його волю, вони не позбавлені права вибору. Але Бог не став першопричиною падіння Люцифера, так як в ті часи гріха ще не було.

    Первородний ангел був куди слабкіше свого Творця, його можливості обмежувалися. Однак, спостерігаючи за іншими ангелами, які, будучи куди слабкіше, захоплювалися і любили його, Денница подумав, що він гідний бути на місці Бога. В Ісаї, 14 розділ, знову читаємо:

    А говорив у серці своєму: "Зійду на небо, повище зір Божих поставлю престола свого, і сяду я на горі збору богів, на кінцях північних, зійду на висоти хмарні, буду подібний до Всевишнього". Та скинений ти до пекла, до найглибшого гробу.

    Денница-Люцифер вирішив, що він краще знає, чого потребують люди. Проігнорувавши прямий адресований Адаму і Єві застереження Бога не торкатися до дерева пізнання добра і зла, він спустився в Едемський сад. Прийнявши вигляд змія, ангел спокусив довірливу жінку, таким чином змусивши прабатьків людства згрішити.

    Бог покликав свого колись вірного сина до відповіді. Побачивши ж, що серце Люцифера виконано гордості, а думки сповнені темряви, Творець сильно розгнівався. Він прокляв ангела і скинув його в вічно палаюче пекло, відбувати своє покарання.

    Раптове поділ спільноти ангелів було ще одним неприємним наслідком зради Люцифера. Третина небесного воїнства перейшла на сторону Зоряниці, не в змозі повірити, що їх сяючий ватажок не послухався Бога. Тепер їх правителем став Люцифер, "несе світло", який відійшов від канонів любові і справедливості, продиктованих Творцем.

    Порочна пристрасть себелюбства, бажання підніматися над усіма, правити, бути головним, породила гординю, яка привела колишнього намісника Бога до падіння. На жаль, виною цьому стали і захоплювався Люцифером ангели. Їх молитви і любов переконали ангела, що досконалість, яким він був наділений, не повинно залишитися непоміченим.

    Тема зради для слов'ян завжди була дуже гострою. Саме тому така сильна ненависть до Люциферу і демонам здавна характерна для православних. Зустрічаються навіть прислів'я та приказки зі згадуванням Люцифера:

    Гнів справа людське, а злопам'ятність - від Люцифера.

    У слов'ян імена Сатана, Люцифер і Вельзевул означають одне і те ж - найближчого ангела, який зрадив Бога. У Старому Завіті Сатана це ім'я загальне - "противник Бога". Сатаною Денницю вперше називають в книзі пророка Захарії, в третьому розділі. Там він виступає обвинувачем на небесному суді, протестуючи проти волі Бога і знецінюючи Його задум.

    Сатана після свого падіння на землю став людиновбивцею, наклепником і спокусником. Цей ангел пройшов шлях від Зоряниці, названого також у слов'ян Люцифером, що означає "світлоносний" і порівнюваний з Прометеєм, що приніс людям світло від полум'я і тепло, і будучи колись найближчим до Бога ангелом, наділеним небаченої святістю і силою, до жахливого чудовиська, квінтесенції усіхпороків. Образ занепалого ангела Зоряниці залишається яскравим і в наші дні.